vrijdag 15 mei 2009

 

mooier kan toch niet!

Alweer een week voorbij, de tijd vliegt.

Afgelopen week driftig op zoek geweest naar nieuwe producenten en gevonden!

Naast kralen, willen we gaan werken met onder andere: wol, metaaldraad en zwarte klei.


Wol vormt als sinds lange tijd een belangrijk onderdeel van de Zuid-Afrikaanse export. In 1789 gaf de Koning van Spanje twee rammen en vier ooien aan Kolonel Gordon om met de merinosschapen te experimenteren in de Kaap. Toen Gordon zes jaar later stierf, werden de dieren geveild, maar de nakomelingen van de schapen hebben gezorgd voor de Zuid-Afrikaanse Merino-wol industrie.













Hier zou de wol vanaf komen, ...mooier kan toch niet!

We moeten nog wel gaan praten of de kwaliteit iets beter kan dan wat ze nu leveren, maar hebben er alle vertrouwen in.













Deze vrouw werkt, zoals bijna alle ambachtslieden waar we mee gaan werken, vanuit huis. Middenin de bergen van Kwazulu Natal. Ze maakt potten van klei die zwartgeblakerd worden in een grasvuur. 


Indrukwekkend was ons bezoek aan een AIDS centrum waar vrouwen opgevangen en verzorgd worden. Tijdens hun herstel van ongeveer een half jaar moeten ze een ambacht leren, zodat ze wanneer ze aangesterkt zijn en met medicijnen weer een normaal leven kunnen leiden, aan de slag kunnen. Er wordt van alles gemaakt, natuurlijk producten met kraaltjes, maar ook haakwerk, borduurwerk, prints. Voor de meeste producten die ze maken, gebruiken ze restmaterialen.


Comments:

Een reactie posten





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?